Bepaal je kernwaarden
Blog

Bepaal je kernwaarden

Als spreker ben je een merk, een unieke entiteit die meer vertegenwoordigt dan alleen de woorden die je spreekt. In deze rol ben je niet alleen een bron van informatie of inspiratie, maar ook een symbool van bepaalde waarden, stijlen en ideeën. Net zoals merken in de consumentenwereld zich onderscheiden door hun unieke kenmerken, zo doe jij dat ook met jouw persoonlijke benadering, je expertise en de manier waarop je je verhaal vertelt. Het bewustzijn van jezelf als een merk helpt je om strategischer na te denken over je persoonlijke branding, je marketingstrategieën en hoe je jezelf presenteert aan je publiek. Het is een krachtige manier om niet alleen je boodschap over te brengen, maar ook om een emotionele connectie met je publiek op te bouwen. Jouw ‘merk’ als spreker bepaalt hoe mensen je zien, waar ze je mee associëren en, uiteindelijk, hoe ze zich door jou laten beïnvloeden. Het definiëren, verfijnen en consistent uitdragen van jouw unieke merkidentiteit is dus essentieel voor succes in de competitieve wereld van het professionele spreken.

Het belang van kernwaarden

Kernwaarden zijn het kompas van jouw merk. Ze geven richting aan je beslissingen, je communicatie en hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld. Als spreker of dagvoorzitter zijn deze waarden essentieel om jezelf duidelijk en authentiek te positioneren in een markt die steeds voller en luider wordt. Ze helpen je om consistent te blijven in je boodschap en zorgen ervoor dat je publiek weet wat ze van je kunnen verwachten.

Maar hoe breng je die kernwaarden tot leven? Hoe zorg je ervoor dat ze meer zijn dan mooie woorden op papier en daadwerkelijk resoneren met je publiek? Dat begint met de vertaling van je kernwaarden naar alle aspecten van je merk.

Aansluiting bij je doelgroep

De kernwaarden die je kiest, moeten resoneren met je doelgroep. Het gaat er niet alleen om wat jij belangrijk vindt, maar ook wat je publiek van je verwacht en waardeert. Als je bijvoorbeeld voornamelijk spreekt voor jonge ondernemers, dan kunnen innovatie, flexibiliteit en moed belangrijke waarden zijn die zowel bij jou als bij je doelgroep passen. Door je waarden af te stemmen op je doelgroep, creëer je een natuurlijke aantrekkingskracht en bouw je aan een gemeenschap van gelijkgestemden.

Het bepalen van goede kernwaarden

Maar hoe kom je nu tot die kernwaarden? Begin met een diepe duik in jezelf. Wat drijft je? Waar ben je echt goed in? En wat wil je dat mensen onthouden nadat ze je hebben horen spreken? Maak een lijst van waarden die voor jou belangrijk zijn en probeer deze te distilleren tot drie tot vijf kernwaarden. Vraag feedback van mensen die je goed kennen en je publiek. Zijn deze waarden herkenbaar? Resoneren ze? Pas ze aan tot ze echt voelen als een weerspiegeling van wie je bent en wat je wilt uitstralen.

Kernwaarden zijn dus niet zomaar een lijstje voor op je website. Ze zijn het hart van je merk als spreker. Ze geven richting, creëren verbinding en zorgen ervoor dat je je authentiek kunt positioneren in een drukke markt. Door je kernwaarden te leven, in alles wat je doet, bouw je aan een sterk en herkenbaar merk dat mensen aantrekt en inspireert.

Spreker Alex over duurzame energietransities

De kernwaarden van Alex

Laten we ons voorstellen dat we te maken hebben met Alex, een spreker met een expertise in ‘duurzame energietransities’. Alex richt zich op leiders van grote corporates met minimaal 1000 medewerkers, waarbij het doel is om deze organisaties te inspireren en te begeleiden in hun transitie naar duurzamere energiebronnen. Alex’ kernwaarden zijn deskundig, nuchter, uitgesproken en flamboyant. Laten we eens kijken hoe deze waarden tot uiting kunnen komen in Alex’ benadering en interactie met zijn doelgroep.

Kernwaarden 1: deskundig

Alex heeft een diepgaande kennis van duurzame energie en de uitdagingen en kansen van energietransities. Dit komt tot uiting in de manier waarop hij spreekt: vol feiten, cijfers en case studies die zijn expertise onderstrepen. Hij gebruikt zijn kennis om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor zijn publiek, zodat leiders van grote corporates de informatie krijgen die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over hun energiestrategie.

Kernwaarden 2: nuchter

Ondanks het complexe en soms overweldigende onderwerp van duurzame energietransities, blijft Alex altijd nuchter. Hij weet dat de leiders van grote bedrijven behoefte hebben aan praktische, realistische oplossingen. Daarom presenteert hij zijn inzichten en aanbevelingen op een duidelijke, no-nonsense manier. Hij vermijdt jargon en spreekt in eenvoudige, begrijpelijke taal. Zijn nuchtere benadering maakt het voor zijn publiek makkelijker om de urgentie en haalbaarheid van duurzame transities te begrijpen.

Kernwaarden 3: uitgesproken

Alex is niet bang om moeilijke waarheden te spreken. Hij benadrukt de noodzaak van verandering en de gevolgen van inactiviteit. Zijn uitgesprokenheid helpt om de ernst van het onderwerp over te brengen en moedigt zijn publiek aan om actie te ondernemen. Hij gebruikt zijn platform om kritisch te reflecteren op de huidige praktijken en om te pleiten voor een snelle en doortastende aanpak van duurzame energietransities.

Kernwaarden 4: flamboyant

Ondanks het serieuze onderwerp, is Alex’ presentatiestijl allesbehalve saai. Zijn flamboyante persoonlijkheid maakt hem tot een boeiende spreker die in staat is om de aandacht van zijn publiek vast te houden. Of het nu gaat om zijn levendige kledingkeuze, zijn energieke voordracht of de creatieve en soms verrassende manieren waarop hij zijn boodschap overbrengt, Alex zorgt ervoor dat zijn publiek geboeid blijft en zich de inhoud van zijn presentaties lang zal herinneren.

Door deze kernwaarden consequent toe te passen in zijn spreken, branding en interactie met zijn publiek, bouwt Alex een sterk en herkenbaar merk op als spreker. Zijn deskundigheid en nuchterheid bieden de inhoudelijke basis, terwijl zijn uitgesprokenheid en flamboyantie zorgen voor de noodzakelijke impact en memorabiliteit. Dit maakt hem niet alleen een autoriteit op het gebied van duurzame energietransities, maar ook een geliefde spreker die in staat is om werkelijke verandering te inspireren bij de leiders van grote corporates.

Vertaling naar je website, socials en marketing

Jouw website, social media kanalen en marketingmaterialen zijn het visitekaartje van jouw merk als spreker. Ze zijn vaak de eerste kennismaking voor potentiele opdrachtgevers en publiek. Het is dus cruciaal dat de kernwaarden die jij belangrijk vindt, hierin duidelijk naar voren komen. Stel je hebt authenticiteit, inspiratie en interactie als kernwaarden. Laat dit dan zien door echt te zijn in je blogs, inspirerende quotes te delen op Instagram en interactieve sessies aan te bieden op je website. Door je kernwaarden consequent door te voeren, trek je een publiek aan dat bij jou past.

Kernwaarden in je stage present en kleding

Hoe je jezelf presenteert op het podium en welke kleding je kiest, vertelt ook een verhaal. Neem bijvoorbeeld Jort Kelder, bekend om zijn scherpe intellect en dandy stijl, of Eva Brouwer, die uitblinkt in haar toegankelijkheid en energieke uitstraling. Beiden gebruiken hun kleding en podiumgedrag om hun kernwaarden te onderstrepen. Als jouw kernwaarde bijvoorbeeld professionaliteit is, kan een strakke, formele kledingstijl dit ondersteunen. Ben je meer gericht op toegankelijkheid en interactie? Dan is een meer casual en benaderbare stijl wellicht passender.

Aan de slag met je kernwaarden

Kernwaarden vormen het kloppend hart van elke succesvolle spreker en dagvoorzitter. Ze zijn de stille kracht achter het podium, die richting geeft aan je boodschappen, authenticiteit verleent aan je presentaties en resonantie creëert met je publiek. Of je nu spreekt over duurzame energietransities of een ander onderwerp, het consequent uitdragen van je kernwaarden stelt je in staat om een diepere connectie te maken met je publiek en een blijvende indruk achter te laten. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt en waar je voor staat. In de dynamische en vaak verzadigde wereld van professionele sprekers en dagvoorzitters, maken je kernwaarden het verschil tussen opgaan in de menigte of opvallen als een uniek en onvergetelijk merk. Dus, neem de tijd om je kernwaarden te definiëren, te verfijnen en te leven; ze zijn je meest waardevolle bezit op je reis naar het maken van impact en het inspireren van verandering.


Mijn naam is Robert de Vries en ik heb een passie voor sprekers en evenementen. Volg Sprekersbureau Quality Bookings en Eventbureau.nl BV op LinkedIn voor alle laatste updates. Als je met mij in contact wilt komen of een sessie wilt boeken voor het maken van jouw Sprekerskompas, klik dan hier of abonneer je, net als ruim 3900 andere sprekers, op de nieuwsbrief!

Bekijk alle artikelen

Aankomende shows

Bekijk alle shows

Laatste video’s en artikelen