Ontwikkel je eigen sprekerskompas
Zoals in de afgelopen nieuwsbrieven wel duidelijk is geworden, is het ontwikkelen van je eigen sprekerskompas essentieel voor het bouwen van een succesvolle carrière als spreker, coach of dagvoorzitter. Waarom? Omdat het zorgt voor sturing, duiding en een heldere stip op de horizon. Het is erg belangrijk om dit sprekerskompas continu te blijven aanpassen. Eigenlijk moet je elk jaar je sprekerskompas onder de loep nemen. Zie het als een jaarplan. Dan weet je elk jaar waar je naartoe onderweg bent. Ik heb het afgelopen jaar meer dan 50 sprekers geholpen met het ontwikkelen van hun kompassen. In deze nieuwsbrief zal ik de belangrijkste lessen uit deze waardevolle sessies behandelen.
Daag jezelf uit
In de wereld van het publiek spreken is zelfkennis je grootste troef. Dit betekent niet alleen weten wat je goed kunt, maar ook waar je uitdagingen liggen. Het ontwikkelen van een eigen ‘sprekerskompas’ is meer dan alleen een set regels volgen; het gaat om een diepgaand begrip van je eigen waarden, overtuigingen en de unieke manier waarop je de markt betreed. Dit zelfonderzoek is geen eenvoudige opgave en vereist een voortdurende toewijding aan persoonlijke ontwikkeling.
Het idee dat we onszelf volledig kennen, is een illusie. Veel sprekers vallen in de valkuil te denken dat ze precies weten wat hun publiek nodig heeft en hoe ze hun boodschap het beste kunnen overbrengen, zonder zichzelf werkelijk uit te dagen of nieuwe benaderingen te overwegen. Het ego speelt hier een dubbelzinnige rol; het kan ons motiveren om te streven naar verbetering, maar het kan ons ook blind maken voor onze eigen beperkingen en de waardevolle inzichten van anderen.
Daarom is samenwerking in dit proces onontbeerlijk. Het opbouwen van een netwerk van vertrouwde adviseurs, collega-sprekers, en zelfs kritische luisteraars kan een onschatbare bron van feedback en groei zijn. Deze mensen kunnen je helpen om zowel je sterke punten te herkennen als de gebieden waarop je kunt verbeteren, vaak op manieren die je zelf niet had kunnen bedenken.
Het ontvangen van feedback, vooral wanneer deze ‘keihard’ is, is zelden gemakkelijk. Het vereist een bepaalde nederigheid en de bereidheid om kwetsbaar te zijn. Echter, de waarde van constructieve kritiek kan niet worden overschat. Het stelt je in staat om je sprekerskompas te verfijnen, door je niet alleen bewust te worden van hoe je overkomt, maar ook door je te helpen authentieker te zijn in je presentaties.
Bedenk dat het ultieme doel van publiek spreken is om een verbinding met je luisteraars te creëren. Je sprekerskompas helpt je om je koers te bepalen, maar het zijn de continue aanpassingen en het leren van ervaringen die je in staat stellen om echt resonantie met je publiek te bereiken. Het is een reis van zelfontdekking, vaardigheidsontwikkeling, en uiteindelijk, meesterschap in de kunst van het spreken. Door jezelf uit te dagen en open te staan voor de harde waarheden, kun je groeien als spreker en als persoon, waardoor je boodschap krachtiger en je impact dieper wordt.
“Aan de binnenkant van het blik kun je het etiket niet lezen.” Robert stelt vragen over mijn sprekersinhoud. Hoe lang is het houdbaar? Is het voldoende voedend? Moet het wellicht eerst verwarmd worden alvorens de kost die ik serveer te verteren is? Of zou de rauwe versie meer impact kunnen maken? Middels het vullen van het sprekerskompas wordt met de losse ingrediënten een duidelijke koers bepaald. Aan het einde is een waardevol, gepersonaliseerd sprekerskompas ontstaan waarmee ik in staat ben het juiste etiket te plakken op MIJN blik op de toekomst.” – Urschi Koetje🪄
Op een podium kom je niet zo maar
In een van mijn vorige bericht op LinkedIn raakte ik een gevoelige snaar. Ik merkte dat het veel reacties losmaakte. Wanneer ik met sprekers werk, probeer ik altijd te ontdekken wat hen drijft om het podium op te zoeken. Tot nu toe heb ik ontdekt dat niemand van hen opgroeide zonder een flinke portie uitdagingen. Het lijkt wel of een rustige jeugd en spreken in het openbaar niet samengaan. Dat is iets om over na te denken. Als je niet begrijpt waar deze drang vandaan komt, kan het zijn dat je onbewust oude wonden openhaalt voor een publiek. En dat is noch voor jou, noch voor je publiek bevorderlijk.
Het is altijd een eer als sprekers hun persoonlijke verhalen met mij delen. Deze momenten van openheid en kwetsbaarheid maken de sessies krachtig en het resultaat betekenisvol. Vaak zeggen sprekers dat ze anderen willen inspireren of gewoon willen vermaken. Maar die nobele motieven zijn zelden de werkelijke reden dat ze op het podium staan. De kern is vaak de behoefte om gezien te worden. Zonder deze drijfveer vind je simpelweg je weg niet naar het podium.
En voor de sprekers die nu denken dat zij de uitzondering zijn, waarschijnlijk zijn jullie dat niet. Als je denkt dat jouw reis anders is, nodig ik je uit om eens goed naar jezelf te kijken. Niet weten waar je vandaan komt, kan namelijk een struikelblok zijn, zowel professioneel als privé.
Dat betekent niet dat je geen mensen kunt inspireren of entertainen vanaf het podium. Vaak is dat juist wat overblijft. Maar het is belangrijk om te erkennen dat dit niet de initiële reden is dat je daar staat.
“Robert heeft mij geholpen om een duidelijk kompas op te stellen dat mij op dit moment in staat stelt gerichte keuzes te maken in mijn communicatie naar potentiële opdrachtgevers, onder meer door het claimen van de juiste expertise. Vanuit het prettige, open en directe gesprek met Robert heeft hij mijn sprekerscarrière een boost gegeven waarbij de eerste resultaten al zichtbaar zijn. Voor elke (beginnende) spreker die een duidelijk kompas wenst voor zijn of haar carrière, raad ik hen aan om met Robert in gesprek te gaan. (5 van 5 sterren)” – Dave van Gulik
We willen allemaal te veel
Het concept van focus in een creatieve carrière is vergelijkbaar met het navigeren van een schip in open water. Zonder kompas, kaart of sterren om je weg te wijzen, dwaal je doelloos rond, mogelijk nooit aanmerend bij de haven van je dromen. Dit beeld illustreert treffend de noodzaak van focus voor creatieve professionals. Het maken van bewuste keuzes over waar je je energie en tijd in investeert, is essentieel voor het bereiken van succes en voldoening in je werk.
De drang om alles te willen doen en overal goed in te willen zijn, is begrijpelijk. De wereld ligt aan onze voeten, en de mogelijkheden lijken eindeloos. Echter, deze mentaliteit kan leiden tot versnippering van onze inspanningen. Zonder focus verspreiden we onze energie te dun over te veel projecten, waardoor geen enkel project de aandacht krijgt die het verdient. Het resultaat? We bereiken minder dan we hadden gehoopt, en vaak met meer stress en minder voldoening.
Het maken van keuzes impliceert niet dat je jezelf beperkt of dat je andere paden voorgoed uitsluit. Integendeel, het gaat om het stellen van prioriteiten op basis van wat nu het belangrijkste voor je is. Wat zijn je kernwaarden? Wat drijft je? Waar ben je gepassioneerd over? Door deze vragen te beantwoorden, kun je een duidelijker beeld vormen van je richting. Dit betekent niet dat je niet van gedachten kunt veranderen of nieuwe kansen kunt verkennen in de toekomst. Het betekent wel dat je voor nu een pad kiest om je energie en talenten te richten, waardoor je meer kans hebt om diepere voldoening en succes te vinden in je werk.
Een praktische manier om focus te vinden, is door het stellen van specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden (SMART) doelen. Deze doelen fungeren als je persoonlijke kompas. Ze helpen je om je aandacht te richten op wat echt belangrijk is en geven je een maatstaf waarmee je je voortgang kunt meten. Het stellen van SMART-doelen stelt je in staat om concrete stappen te plannen en uit te voeren die je dichter bij je eindbestemming brengen.
Daarnaast is het essentieel om regelmatig te reflecteren op je reis. Neem de tijd om je voortgang te evalueren, te reflecteren op wat je hebt geleerd en indien nodig je koers bij te stellen. Deze reflectiemomenten bieden waardevolle inzichten en zorgen ervoor dat je trouw blijft aan je eigen waarden en ambities.
“De sprekerskompas-sessie met Robert vond ik top! Hij heeft meer woorden gegeven aan wat ik doe als spreker en mij als ondernemer uitgedaagd om verder te denken.” – Sayma Kuipers
Niemand is hetzelfde
In de creatieve en publieke sprekerssector wordt vaak naar collega’s gekeken voor inspiratie en richtlijnen. Dit is begrijpelijk, gezien de unieke uitdagingen en kansen binnen deze vakgebieden. Toch ligt hierin ook een gevaarlijke valkuil verborgen: de neiging om jezelf te veel met anderen te vergelijken kan je eigen unieke pad vertroebelen. Het is van cruciaal belang om je te richten op wat jou persoonlijk drijft en onderscheidt. Dit is waar het concept van het ‘sprekerskompas’ een sleutelrol speelt.
Het sprekerskompas is een metaforisch hulpmiddel dat individuen helpt om hun persoonlijke missie binnen hun carrière te definiëren en na te streven. Dit hulpmiddel stelt essentiële vragen zoals: Wat definieert succes voor jou als individu? Naar welk niveau van inkomen streef je, en is dit een reflectie van je waarden of de verwachtingen van de maatschappij? Hoe groot is het publiek dat je wilt bereiken met jouw verhaal, en wat drijft deze ambitie? En misschien wel het belangrijkste, hoeveel van je kostbare tijd ben je bereid te investeren in het bereiken van deze doelen?
Zelfreflectie wordt hiermee een cruciale oefening. Het blind volgen van de carrièrepaden van anderen zonder te reflecteren op wat echt belangrijk is voor jou, kan leiden tot een onbevredigend carrièreverloop. Verrassend genoeg onthullen diepgaande gesprekken vaak dat individuen hun ware ambities en verlangens kunnen herzien of bijstellen naarmate ze een beter begrip van zichzelf ontwikkelen. Soms liggen dromen en doelen binnen handbereik, maar zijn ze verhuld door de ruis van externe verwachtingen of de schijnbaar succesvolle paden van anderen.
Tijdens mijn werkzaamheden met sprekers merk ik vaak dat diegenen met de meest ambitieuze dromen, na een proces van diepe zelfreflectie, tot de ontdekking komen dat ze eigenlijk ook gelukkig zouden zijn met minder – mits die ‘minder’ maar goed aansluit bij hun ware passies en levensdoelen. Anderzijds komen sommigen tot de realisatie dat het leven als fulltime spreker, met alle bijbehorende uitdagingen en onzekerheden, misschien toch niet zo goed bij hen past als ze aanvankelijk dachten.
Deze inzichten benadrukken het belang van het kennen van jezelf en het trouw blijven aan je eigen waarden en doelen. In een wereld die snel geneigd is om succes te meten aan de hand van zichtbaarheid, invloed, of financiële winst, is het van onschatbare waarde om een innerlijk kompas te hebben dat je leidt naar wat voor jou écht telt. Dit is de essentie van het sprekerskompas: het biedt de richting en de bevestiging dat het volgen van je eigen pad, hoewel soms eenzaam of uitdagend, de sleutel is tot een vervullende carrière en leven.
“Robert neemt de tijd om zich goed te verdiepen in jouw unieke verhaal. Hij luistert, vraagt door en stuurt hier en daar bij. Aan alles merk je dat hij weet waar die het over heeft. Samen gingen we aan de slag om mijn verhaal scherper en beter te krijgen. Daarmee is het sprekerscompas niet alleen een compas om je te positioneren als spreker, het helpt het ook om je persoonlijke ‘purpose’ te (her)definiëren. En dat in drie uur!” Gertjan van Delden
Wat je in 2024 allemaal kan doen als spreker
Dit jaar pakken we het weer groots aan voor alle ambitieuze sprekers out there! Maandelijks duik ik met zo’n 10 sprekers in diepe, 3 uur durende 1-op-1 sessies om hun unieke sprekerskompas te finetunen. Maar dat is niet alles! Vanaf april gooien we het over een andere boeg met gloednieuwe groepssessies voor max 6 personen. Waarom? Samen sparren en ervaringen uitwisselen geeft je ontwikkeling een megaboost, plus je bouwt aan je netwerk terwijl je aan je skills werkt.
En dan hebben we nog iets vets in petto: op 29 mei knallen we met de masterclass ‘The Future of Professional Speaking’ in Amsterdam. Bereid je voor op een dag vol inspiratie met topnamen als Remco Claassen, Ronald Giphart, Vivian Reijs, Lotte de Man en Minoesh Jorritsen. Dit is jouw kans om te leren van de besten en je sprekerscarrière een serieuze upgrade te geven.
Of je nu je sprekersskills wilt aanscherpen, je netwerk wilt uitbreiden of simpelweg geïnspireerd wilt raken, onze sessies en de masterclass hebben alles wat je nodig hebt. Check de link naar mijn websites voor alle juicy details over de sessies en hoe je je kunt aanmelden. Laat deze kans niet liggen om te groeien en te schitteren als spreker!
Mijn naam is Robert de Vries en ik heb een passie voor sprekers en evenementen. Volg Sprekersbureau Quality Bookings en Eventbureau.nl BV op LinkedIn voor alle laatste updates. Als je met mij in contact wilt komen of een sessie wilt boeken voor het maken van jouw Sprekerskompas, klik dan hier of abonneer je, net als ruim 4400 andere sprekers, op de nieuwsbrief!
Bekijk alle artikelen