Show me the money
Blog

Show me the money

Geldzaken bespreken is vaak een van de meest ingewikkelde en gevoelige onderdelen van de loopbaan voor professionele sprekers. Het vaststellen van de juiste vergoeding voor je presentaties raakt aan een reeks van persoonlijke en professionele factoren, van de waarde die je als spreker toevoegt tot aan de verwachtingen en percepties van opdrachtgevers. Deze complexiteit wordt nog verder vergroot door de unieke kenmerken van de sprekersmarkt, waar vergoedingen niet alleen een afspiegeling zijn van ervaring en expertise, maar ook van de vraag, bekendheid, en zelfs de aard en locatie van het evenement. Om je weg te vinden in deze financiële kwesties, is een diepgaande kennis van de marktdynamiek en een helder begrip van je eigen doelstellingen en grenzen noodzakelijk. Gezien vanuit dit perspectief, kan het bespreken van geld en het bepalen van een vergoeding een uitdaging zijn, maar het is een cruciaal onderdeel van je carrière als spreker. Het is essentieel dat je jezelf uitrust met de kennis en strategieën om je waarde effectief te communiceren en te verdedigen.

All about the money?

Laten we eerlijk zijn, aan het einde van de dag moeten de rekeningen betaald worden en speelt geld een onmisbare rol in ons leven. Maar, en dit is een grote ‘maar’, na diep nadenken realiseer ik me dat geld verdienen nooit mijn primaire drijfveer was.

Voor mij, en ik weet dat dit ook voor velen van jullie geldt, draait het allemaal om de liefde voor het delen van kennis, het inspireren van mensen, en echt een verschil maken in de levens van ons publiek. Er gaat niets boven het gevoel wanneer je ziet dat jouw woorden iemand raken, een verandering teweegbrengen of een nieuw inzicht bieden. Dat, lieve vrienden, is de ware essentie van ons werk.

Binnen onze community, die ik graag ons ‘Sprekerskompas’ noem, is geld ongetwijfeld een factor waar we niet omheen kunnen. Het is cruciaal om er strategisch over na te denken, zodat we van onze passie ons beroep kunnen maken zonder onszelf te benadelen. Maar als je me vraagt wat écht telt, dan zou ik zeggen: het is niet het geld. Het is de voldoening die we halen uit het werk zelf.

Het herinnert me aan een stukje oude wijsheid die zegt dat als je doet waar je van houdt, de rest vanzelf komt. En ik kan je verzekeren, in de wereld van sprekers en dagvoorzitters, is dit meer dan waar. Geld is belangrijk, ja, maar het zou nooit de kernreden moeten zijn waarom we dit pad kiezen. Laten we ons hart volgen, en ik geloof sterk dat alles op zijn plek zal vallen.

De psychologie achter gage-perceptie

In de sprekerswereld is de prijs die je vraagt niet alleen een reflectie van je waarde, maar ook een marketinginstrument. Een gage tussen de €2.000 en €4.000 wordt vaak gezien als de ‘sweet spot’, waarin je niet veel hoeft uit te leggen over je prijsstelling. Ben je goedkoper, dan kunnen potentiële opdrachtgevers zich afvragen of je wel de kwaliteit levert die ze zoeken. Prijzen boven de €4.000 zijn meestal voorbehouden aan veelgevraagde sprekers, bekend van televisie, auteurs van toonaangevende managementboeken, of erkende experts in hun vakgebied.

De basis leggen: zelfevaluatie en marktonderzoek

Voordat je een gage vaststelt, is het essentieel om een grondige zelfevaluatie te doen. Stel jezelf vragen zoals: Wat is mijn unieke waardepropositie? Welke ervaringen en expertise bied ik die anderen niet hebben? Ook is het belangrijk om marktonderzoek te doen. Kijk naar sprekers met vergelijkbare kwalificaties en ervaring om te zien wat zij vragen. Dit geeft je een goed uitgangspunt voor je eigen prijsstelling.

Factoren die je gage beïnvloeden

Het vaststellen van de gage is een cruciale stap voor elke professionele spreker, waarbij verschillende factoren een rol spelen in het bepalen van de juiste prijs voor je diensten. Een goed begrip van deze factoren kan je helpen bij het navigeren door de complexe wereld van sprekersgelden en ervoor zorgen dat je eerlijk wordt gecompenseerd voor je werk. Hieronder volgt een verdieping van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op je gage als spreker.

1) Ervaring en expertise

Je ervaring en expertise zijn fundamentele indicatoren van je waarde als spreker. Met een uitgebreid trackrecord van succesvolle presentaties, workshops, of lezingen kun je aantonen dat je een betrouwbare en effectieve spreker bent. Specialisatie in een bepaald vakgebied of niche kan ook je gage verhogen, vooral als je expertise zeldzaam of bijzonder gewild is. Het ontwikkelen en continu bijhouden van je vaardigheden en kennis toont aan dat je toegewijd bent aan je vak, wat je in staat stelt een hogere gage te rechtvaardigen.

2) Bekendheid

Bekendheid kan een aanzienlijke impact hebben op je vermogen om een hogere gage te vragen. Dit omvat niet alleen bekendheid in de traditionele media maar ook je aanwezigheid op sociale media, publicaties, en deelname aan bekende evenementen binnen je vakgebied. Een sterke persoonlijke merk en zichtbaarheid kunnen je aantrekkelijk maken voor een breed scala aan opdrachtgevers, waardoor je meer kunt vragen voor je optredens.

3) Vraag

De wet van vraag en aanbod speelt een significante rol in het bepalen van je gage. Hoe hoger de vraag naar je presentaties, hoe meer je kunt vragen. Dit vereist niet alleen uitstekende spreekvaardigheden maar ook effectieve marketing en netwerken om de vraag naar je diensten te vergroten. Het opbouwen van een sterke reputatie als spreker die waardevolle inzichten en unieke perspectieven biedt, kan de vraag stimuleren en je in staat stellen om je gage te verhogen.

4) Type evenement

De aard van het evenement heeft ook invloed op je gage. Bedrijfsevenementen en conferenties met een groot budget kunnen vaak meer betalen dan kleinere, non-profit organisaties of educatieve seminars. Het begrijpen van de financiële mogelijkheden en doelstellingen van het evenement kan je helpen om je gage dienovereenkomstig aan te passen zonder jezelf te onderwaarderen of potentiële kansen te missen.

Het vaststellen van je gage

Bij het vaststellen van je gage is het belangrijk om een balans te vinden tussen wat de markt bereid is te betalen en de waarde die je levert. Begin met een basisgage die de kosten dekt en zorg voor een redelijke winstmarge. Wees ook flexibel; soms kan het de moeite waard zijn om voor minder te spreken als het evenement andere waardevolle voordelen biedt, zoals netwerkmogelijkheden of een bijzonder publiek.

De afweging: hoeveel wil je werken?

Bij het bepalen van je gage als spreker komt ook de vraag naar voren hoe vaak je wilt en kunt optreden. Dit is een persoonlijke afweging die sterk varieert per individu. Sommige sprekers geven de voorkeur aan het idee van ‘veel op een podium staan voor minder geld’, omdat dit hen meer zichtbaarheid geeft, meer ervaring biedt, en helpt bij het opbouwen van een breder netwerk. Deze aanpak kan bijzonder waardevol zijn in de beginfase van je carrière, wanneer het opdoen van ervaring en het vergroten van je naamsbekendheid prioriteit heeft boven financiële vergoeding.

Aan de andere kant kiezen sommige sprekers ervoor om ‘minder op een podium te staan voor veel geld’. Deze strategie kan passen bij gevestigde sprekers die hun waarde kennen en selectiever kunnen zijn in hun optredens. Het stelt hen in staat om zich te concentreren op kwalitatief hoogwaardige evenementen die het beste passen bij hun expertise en merk. Bovendien biedt deze benadering de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan andere aspecten van hun carrière, zoals het schrijven van boeken, consultancy, of persoonlijke ontwikkeling.

Deze afweging hangt ook samen met je levensstijl en persoonlijke doelen. Werk-privébalans is een belangrijk aspect om te overwegen. Meer optredens betekent vaak meer reizen en meer tijd weg van huis, wat niet voor iedereen wenselijk is. Het vaststellen van je gage en het kiezen van je optredens moet dus in lijn zijn met wat je belangrijk vindt in je leven en carrière.

Uiteindelijk is het vinden van de juiste balans tussen de hoeveelheid werk en de financiële beloning een dynamisch proces dat regelmatig herzien moet worden. Het is belangrijk om flexibel te blijven en je strategie aan te passen naarmate je carrière vordert en je persoonlijke omstandigheden veranderen. Het stellen van duidelijke doelen en prioriteiten kan helpen bij het maken van deze afwegingen en het navigeren door de uitdagingen en kansen die de sprekerswereld biedt.

Het bepalen van je financiële doelen: een eenvoudige rekensom

Het vaststellen van je gage als spreker kan inderdaad teruggebracht worden tot een relatief eenvoudige rekensom, vooral wanneer je jouw financiële doelen helder voor ogen hebt. De kernvraag hierbij is: hoeveel geld wil je per jaar verdienen en hoe vaak ben je bereid van huis weg te zijn voor een boeking? Het antwoord op deze vragen biedt een direct uitgangspunt voor het berekenen van je gage.

Stel, je doel is om €100.000 per jaar te verdienen en je bent bereid om voor 50 boekingen per jaar van huis te gaan. Door deze twee getallen door elkaar te delen (€100.000 gedeeld door 50 boekingen), kom je uit op een gage van €2.000 per optreden. Deze eenvoudige formule helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je minimaal moet vragen om je financiële doelen te bereiken, rekening houdend met je bereidheid om te reizen en te werken.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze rekensom slechts een beginpunt is. Factoren zoals belastingen, zakelijke uitgaven, investeringen in je ontwikkeling als spreker, en onvoorziene kosten moeten ook meegenomen worden in je overwegingen. Bovendien is het essentieel om te evalueren of je gage realistisch is binnen de markt waarin je actief bent. Is je berekende gage significant hoger dan wat gangbaar is voor sprekers met vergelijkbare ervaring en expertise, dan kan het nodig zijn om je verwachtingen bij te stellen of strategieën te ontwikkelen om je waarde te verhogen.

Deze aanpak biedt niet alleen helderheid over je financiële doelstellingen, maar moedigt je ook aan om na te denken over de balans tussen werk en privé, en hoe je je carrière als spreker inricht. Het stelt je in staat om strategische beslissingen te nemen over welke opdrachten je accepteert en hoe je jezelf in de markt positioneert. Door regelmatig terug te komen op deze rekensom en je doelen bij te stellen op basis van je ervaringen en de veranderende markt, kun je een duurzame en bevredigende carrière als spreker opbouwen.

Gratis optreden: wel of niet?

De vraag of je als spreker gratis zou moeten optreden, hangt sterk af van je persoonlijke doelen, je carrièrefase en de specifieke kansen die een gratis optreden biedt. Voor beginnende sprekers kan het aanbieden van gratis presentaties een effectieve manier zijn om ervaring op te doen, zichtbaarheid te vergroten en een netwerk op te bouwen. Het stelt je in staat om voor een live publiek te spreken, feedback te krijgen en je presentatievaardigheden te verfijnen. Bovendien kunnen deze optredens leiden tot betaalde kansen, doordat ze je blootstellen aan potentiële klanten en opdrachtgevers die je talent en expertise ter plaatse kunnen ervaren.

Optreden voor goede doelen of evenementen die je na aan het hart liggen, kan ook waardevol zijn. Het geeft je niet alleen de voldoening van het bijdragen aan een zaak die je belangrijk vindt, maar kan ook je reputatie als spreker versterken door te laten zien dat je betrokken en maatschappelijk bewust bent. Dit kan je merk verrijken en je aantrekkelijker maken voor toekomstige opdrachtgevers die waarde hechten aan maatschappelijke betrokkenheid.

Echter, het is belangrijk om selectief te zijn met gratis optredens. Overweeg de potentiële return on investment van elke gelegenheid. Zal het optreden leiden tot significante blootstelling, waardevolle connecties, of bijdragen aan je portfolio op een manier die je carrière vooruithelpt? Het is essentieel om je tijd en energie te beschermen en ervoor te zorgen dat je niet uitgebuit wordt of jezelf onderwaardeert.

In sommige gevallen kan een optreden dat je graag doet of dat je bijzonder interessant vindt, voldoende beloning op zich zijn, zelfs als er geen financiële vergoeding tegenover staat. Deze optredens kunnen persoonlijke voldoening geven en bijdragen aan je groei en ontwikkeling als spreker.

Kortom, gratis optreden kan onder de juiste omstandigheden een waardevolle strategie zijn, vooral als het bijdraagt aan je langetermijndoelen. Het is echter belangrijk om strategisch te denken over welke gratis optredens je accepteert, om ervoor te zorgen dat ze je carrière als spreker vooruit helpen en in lijn zijn met je professionele ambities.

Sluit jij je aan bij een sprekersbureau?

Het belang van een sprekersbureau bij onderhandelingen

Het inschakelen van een sprekersbureau kan een cruciale stap zijn in de carrière van een professionele spreker, vooral als het aankomt op het onderhandelingsproces. Jezelf verkopen en onderhandelen over gages en voorwaarden kan uitdagend zijn, vooral omdat opdrachtgevers vaak meer ervaring hebben met het onderhandelingsproces en geneigd kunnen zijn om een spreker direct te bespelen. Een sprekersbureau heeft niet alleen uitgebreide ervaring met onderhandelingen, maar beschikt ook over diepgaande kennis van de markt en inzicht in de budgetten van opdrachtgevers. Ze kunnen beter inschatten wanneer een opdrachtgever daadwerkelijk beperkte financiële middelen heeft of wanneer er ruimte is voor onderhandeling.

Een bureau staat in dit proces aan jouw kant en streeft ernaar de beste deal voor jou te realiseren, rekening houdend met zowel je gage als andere belangrijke voorwaarden van je optreden. Hun expertise en onderhandelingsvaardigheden kunnen ervoor zorgen dat je eerlijk wordt gecompenseerd voor je tijd en inspanningen. Bovendien neemt een bureau veel van de zakelijke kant van het sprekerschap van je schouders, waardoor jij je kunt concentreren op wat je het beste doet: inspirerende en impactvolle presentaties geven.

Het werken met een sprekersbureau kan je ook sympathieker maken in de ogen van je publiek en opdrachtgevers. Doordat het bureau de onderhandelingen voert, blijf jij buiten eventuele financiële wrijvingen, wat je reputatie als toegankelijke en aangename professional kan versterken.

Voor sprekers die zelf goed kunnen onderhandelen, lijkt het misschien niet noodzakelijk om met een bureau samen te werken. Echter, zelfs ervaren sprekers kunnen profiteren van de marktkennis, het netwerk en de ondersteunende diensten van een bureau. Daarnaast is het voor sprekers met een druk schema een optie om een persoonlijk assistent (PA) in dienst te nemen die helpt bij het afhandelen van onderhandelingen en boekingen, wat een alternatieve manier biedt om professionele ondersteuning te krijgen zonder direct via een bureau te werken.

In essentie biedt een sprekersbureau waardevolle expertise en ondersteuning die je kunnen helpen bij het navigeren door de complexiteiten van de sprekersmarkt, waardoor je zowel je financiële als professionele doelen beter kunt realiseren.

Money, money, money

Dus, even tussen ons, als we het over geld en ons werk als sprekers of dagvoorzitters hebben, moeten we niet vergeten wat echt telt. Ja, die paycheck is belangrijk – we moeten immers die Lamborghini Urus betalen en willen ook van het leven genieten. Maar man, het gaat zoveel dieper dan dat. Het is die buzz die je voelt als je van het podium af stapt, wetende dat je iemand hebt geraakt, misschien zelfs iemands leven een beetje hebt veranderd. Dat is waarvoor we het doen, toch? Laten we dus slim zijn over geld, maar ons hart laten leiden door de passie voor ons vak. Uiteindelijk is het die impact die we maken, die echte voldoening geeft. En geloof me, als je die balans vindt, voelt elke gage als een bonus bovenop het echte goud dat we verzamelen: de ervaringen, de verbindingen, en de veranderingen die we teweegbrengen. Dat is wat we echt najagen.


Mijn naam is Robert de Vries en ik heb een passie voor sprekers en evenementen. Volg Sprekersbureau Quality Bookings en Eventbureau.nl BV op LinkedIn voor alle laatste updates. Als je met mij in contact wilt komen of een sessie wilt boeken voor het maken van jouw Sprekerskompas, klik dan hier of abonneer je, net als ruim 4100 andere sprekers, op de nieuwsbrief!

Bekijk alle artikelen

Aankomende shows

Bekijk alle shows

Laatste video’s en artikelen