Wrap-up masterclass
Blog

Wrap-up masterclass

Wat een geweldige dag! Ja, dat mag je wel zeggen als organisator na zo’n succesvol evenement. Het is tegenwoordig echt niet meer zo eenvoudig om mensen naar een event te krijgen. Door corona hebben we allemaal minder FOMO en hebben we andere manieren geleerd om kennis op te doen en te netwerken. Maar ik ben een echte eventman en ik hou ervan om mensen bij elkaar te brengen. Zeker 200 sprekers. Nou, als er een doelgroep altijd druk is, zijn het wel sprekers. Maar het is gelukt: meer dan 200 beginnende en professionele sprekers waren naar Amsterdam gekomen voor de masterclass ‘The Future of Professional Speaking’. Zet 200 vakgenoten bij elkaar en je hebt vuurwerk. Die hoef je niet te vertellen dat netwerken en notities maken zinvol is. Dat ging allemaal vanzelf. Ik kon als organisator alleen maar trots en voldaan rondlopen. Iedereen had duidelijk een fijne dag, iedereen was aan het netwerken, veel lachende gezichten en geen klachten over de organisatie; dat is altijd een goed teken.

We moesten helaas wat later beginnen omdat het op de weg enorm druk was en mensen wat later binnenkwamen, maar dat was gelukkig maar een kwartiertje. Na een inspirerende Amerikaanse motivatievideo (sorry, ik hou ervan) die vooral benadrukte dat volhouden en volharding essentieel zijn om succesvol te worden, begon de show.

Tegenwoordig sta ik nog maar twee keer per jaar op een podium, dus mijn routine en souplesse moeten elke keer weer een beetje afgestoft worden. Ik begon mijn speech misschien wat melodramatisch, maar ik hou ervan om gelijk aan het begin een statement te maken. Ik vertelde dat 99% van de mensen doodsbang is om op een podium te staan, dat de grootste angst van de meeste mensen zelfs groter is dan de angst om te sterven. En wij, gekke sprekers, die 1% van de mensheid vormen, willen niks liever dan op dat podium staan. Waarom hebben wij die behoefte? Om beroemd te worden, applaus te krijgen, gezien te worden, rijk te worden? Om mensen te motiveren, te inspireren, van informatie te voorzien, te leren? Allemaal redenen om op een podium te staan. Ik vertelde ook dat als er één ding is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd in het begeleiden van honderden sprekers, het is dat we allemaal een verhaal hebben en dat ons persoonlijke verhaal de drijfveer is waarom we uiteindelijk op dat mooie, maar ook gekke podium terechtkomen.

Na mijn korte openingsspeech en het verwelkomen van alle gasten, keek ik goed de zaal in. Het was bijzonder om 200 mensen bij elkaar te hebben, zeker in deze tijd. En dan zie je ook nog bekende gezichten: vrienden, mijn gezin, collega’s, teamleden. Ongelofelijk bijzonder om met hen zo’n mooie dag te beleven.

Minoesch Jorissen & Niels Houtepen

Minoesch Jorissen

Na mijn aankondiging haalde ik Niels Houtepen, de mede-organisator van de masterclass, op het podium. Hij las een prachtig gedicht voor over de aantrekkingskracht van het podium. Vervolgens haalde hij Minoesch Jorissen op het podium om samen te praten over ‘podium skills’. Hoe kun je als spreker nog beter en vaardiger worden op een podium? Dat werd een warm en informatief interview. Minoesch, die gewend is om met grote CEO’s en bekende Nederlanders te werken, de top van de top, heeft zelf jarenlang op het podium gestaan en voor de camera gewerkt bij diverse grote tv-programma’s. Ze deelde inspirerende inzichten en anekdotes over haar samenwerking met beroemde mensen zoals Jos Brink. Ik heb erg van het gesprek genoten en veel mooie tips gehaald over hoe je als spreker je publiek sneller kunt verbinden.

Niels is een geweldige interviewer. Hij weet altijd degene tegenover zich in zijn kracht te zetten, rust uit te stralen en een informatief interview neer te zetten. Dat zag je ook bij Minoesch terug. Ze kwam echt in haar kracht en inspireerde de aanwezigen met haar verhaal en praktische tips om een succesvol en authentiek spreker te worden. Authenticiteit is iets waar we allemaal naar op zoek zijn, zeker als sprekers. Hoe kun je zo authentiek mogelijk op het podium staan? Eigenlijk komt het erop neer dat we allemaal zoveel mogelijk onszelf willen zijn, geen rol willen spelen, maar daadwerkelijk op het podium willen zijn wie we in het dagelijks leven ook zijn. Misschien is de essentie van authenticiteit wel dat je jezelf bent zonder beperkende overtuigingen, zonder filter. Dat zijn zowel je mooie kanten als je minder mooie kanten. Als je alles kunt doen zonder filter, ben je pas echt authentiek.

Niels moest na het interview met Minoesch helaas het evenement vroegtijdig verlaten vanwege een overlijden in de familie. Dat was heel spijtig, zowel voor de bezoekers van het evenement als voor Niels en zijn familie. We leven natuurlijk met hem mee.

Ronald Giphart over de wondere wereld van ai

Ronald Giphart

Na het interview met Minoesch gaf Niels Ronald Gipharthet woord. Hoe tof is het dat Ronald Giphart op ons evenement aanwezig was? Hij is een van de meest succesvolle auteurs van Nederland, iemand die ongelofelijk veel boeken verkoopt. Elk boek wordt een bestseller en hij wordt gezien als een van de meest talentvolle auteurs van Nederland. Hij ging een verhaal vertellen over AI (Artificial Intelligence), iets wat je niet verwacht van een auteur. Je zou eerder denken dat hij dat niet zou omarmen, misschien zelfs een haat-liefde verhouding zou hebben met de techniek die misschien ooit zijn mooie vak gaat overnemen. Maar niks was minder waar. Ronald had een fantastische speech voorbereid die iedereen verbaasde. Iedereen heeft het over apps en toepassingen en wat je er morgen mee kunt als bedrijf. Maar Ronald keek veel meer vanuit de poëtische kant: hoeveel beter is de output van AI ten opzichte van bijvoorbeeld een spreker, auteur, schrijver of columnist? Ronald sprak op zijn eigen unieke manier over authenticiteit, soms met scherpe randjes, maar daardoor was het erg leuk om naar te kijken en te luisteren.

Voor mij was het meest waardevolle stuk van Ronald’s verhaal het einde. Dat klinkt misschien gek, maar daar heb ik echt mooie tips uitgehaald. Hij vertelde hoe zijn creatieve proces eruitzag bij het schrijven van een boek. Hij schetste dat hij in een kamer bij zichzelf thuis stond, een lege muur pakte en een hele hoop Post-its of ander soort papiertjes aan de muur plakte.

Eerst bedenkt hij een verhaallijn. Vanuit dat verhaal bedenkt hij allerlei verschillende personages die hij volledig omschrijft, inkleurt, en bepaalde eigenschappen, emoties en levenslijnen geeft. Hij bedenkt alles rondom zo’n personage. Vervolgens creëert hij allerlei situaties: die krijgt dit, die wordt geboren, die gaat dood, die krijgt een ziekte. Alles kan in zijn boek gebeuren. Daarna zet hij die situaties in de juiste volgorde en dan zegt hij: “Dan kan ik als God aan het werk, want alles kan, alles mag.” En dan begint hij met schrijven.

Lotte de Man in actie

Lotte de Man

Na de pauze was het de beurt aan Lotte de Man. Lotte ken ik al heel erg lang en ik heb haar eerste stappen in het spreken zien maken. Ik was ongelooflijk trots om te zien hoe sterk ze op het podium stond en hoeveel vooruitgang ze heeft geboekt. Ondanks dat ze nog niet zoveel vlieguren heeft gemaakt als de andere sprekers, deed ze absoluut niet onder voor de top. Ze wist de bezoekers mee te nemen in haar verhaal en haar kennis over LinkedIn. Ze weet werkelijk alles over LinkedIn en hoe je jezelf als spreker of bedrijf kunt profileren. Welke dingen werken wel, welke niet, wat je moet doen en wat je vooral niet moet doen. Het was een hele leerzame lezing met veel praktische inzichten. Ook gaf ze een persoonlijk verhaal over een keer dat ze een totale black-out kreeg tijdens een grote spreekbeurt. Haar boodschap hierin was dat we allemaal mensen zijn en dat zoiets iedereen kan overkomen. Ze benadrukte het belang van kwetsbaarheid en durf.

In gesprek met Vivian Reijs

Vivian Reijs

Daarna was het tijd voor de derde powervrouw in onze line-up: Vivian Reijs. Veel mensen kennen Vivian nog uit haar tijd als tv-presentatrice. Tegenwoordig is ze vooral bekend als influencer op het gebied van gezondheid, waarbij ze vrouwen helpt en tips geeft over hun hormoonhuishouding en hoe je deze kunt versterken met gezonde voedingssupplementen en andere tips om je levensstandaard te verhogen. Hoewel we het hier niet uitvoerig over hebben gehad, richtte haar lezing zich vooral op de zakelijke kant. Ze sprak over het bouwen van een online community, wat je wel en niet moet doen, en hoe je een business rondom die community kunt opbouwen. Ze was heel open over de moeilijkheden van omgaan met kritiek en benadrukte het belang van open gesprekken.

Wat een spreker is die man

Remco Claassen

En toen was het de beurt aan de grote hoofdspreker waarvoor eigenlijk iedereen was gekomen: Remco Claassen. Hij begon zijn lezing met ongelofelijk veel energie en enthousiasme. Wat een ongelofelijke energie heeft die man en wat is het heerlijk om naar hem te luisteren. Hij is zowel komisch als scherp en heeft een enorme parate kennis over het vak van spreker en hoe je presentaties naar een hoger niveau kunt tillen. Zijn oneliners waren geweldig en het was een absoluut feest om naar hem te luisteren. Tijdens het interview hoefde ik nauwelijks vragen te stellen, want Remco kan eindeloos vertellen. We hebben ongelofelijk veel tips en trucs van hem gekregen. Alle sprekers in de zaal genoten zichtbaar van zijn presentatie. Remco behoort echt tot de Champions League van de sprekers. Hij heeft voor de grootste zalen gestaan en op bijna alle belangrijke congressen gesproken. Een belangrijke les van Remco was dat hoewel het lijkt alsof zijn carrière vanzelf is gegaan, hij er heel hard voor heeft moeten werken en veel heeft moeten leren en creëren. Dit is iets wat alle sprekers meenamen: het bouwen van een sprekerscarrière is echt een business.

Ik kijk terug op een fantastische dag. Na afloop ben ik overspoeld met positieve reacties. Ik denk dat dit alleen maar weer een opmars is naar de zesde editie van deze masterclass. Ik wil alle partners bedanken, het team, de locatie LIEF Amsterdam, Primetime | makers van sfeervolle ambiances voor de prachtige decorstukken, Jan Buteijnvoor de prachtige foto’s, en natuurlijk alle sprekers en gasten. Dankzij jullie is het een geweldige dag geworden.

Tot de volgende keer!

Bekijk alle artikelen

Aankomende shows

Bekijk alle shows

Laatste video’s en artikelen